Дезинфекция на дома

COVID-19 - Световен проблем

Световен проблем е разпростирането на COVID-19 - вирус смятан като разновидност на грипа. Тъй като беше обявена епидемия, повечето от вас се наложи да си стоят вкъщи. За това възникна и логичния въпрос - как да почистим и защитим дома си от коронавируса, за да сме спокойни, че нашият дом в действителност е крепостта ни?

Ще ви предложим няколко професионални съвета за почистване и дезинфекция. Най-вероятно сте ги чували и знаете, но не би ви навредило ако ви подсетим за тях. В този случай те са от голямо значение, за да запазим здравето си както и това на близките ни.

Първото и най-важно правило – редовно измивайте ръцете си. Сведете директната комуникация с хора до минимум и стига ситуацията да позволява, останете си вкъщи!

Първо почистването, после дезинфекцията.

Използвайте елементарен, но действащ начин на почистване, който се състои от 2 стъпки – най-напред почиствате, а след това забърсвате повърхността с дезинфектант. Първоначалното почистване, можете да направите с подходящ препарат според вида повърхност и микрофибърна кърпа или единствено с гореща вода. После използвайте дезинфектант на алкохолна основа. Важно е да дезинфектантите да са бактерицидни, да отговарят на Европейските стандарти и да са одобрени от Министерство на здравеопазването. Не е проблем да използвате и препарати на хлорна основа, те също имат добро дезинфекциращо действие. Важно при тях е да не се използват при повърхности, които имат контакт с кожата.

Дезинфекцирайте обувките

Събувайте обувките си в близост до вратата – калта, която внасят е най-малкия проблем. Те са потенциални разпространители на микроби и вируси. За това не разпилявайте обувките по дома ви, а само в антрето. Редовното почистване на пода около входа на жилището с гореспоменатите препарати, както и подметките на обувките, с които излизате навън е абсолютно задължително.

Ключове и дръжки - елементите, които забравяме

Не забравяйте повръхностите от първостепенно значение – не е трудно да се сетим, че е нужно да дезинфекцирате тоалетната чиния и плотовете в кухнята. Важно е, обаче, да обърнем внимание и на тези, които пипаме често несъзнателно. Това са дръжките на вратите и мебелите, ключовете за осветление и парапетите. Употребявайте препоръчителните дезинфектанти и пребърсвайте усърдно и редовно с микрофибърна кърпа всички тези важни елементи от жилището, които пипаме по много пъти на ден. Съществено значение има пръскането с дезинфектанта да не се случва директно върху ключа, за да не стане токов удар и да навредите на здраврто си! Винаги пръскайте върху микрофибъра и след това бършете.

Почиствайте домашната електроника

Други предмети, с които имате редовен контакт са аксесоарите към домашната електроника. Това са дистанционното на телевизора и климатика, таблета и смартфона, гейминг конзолте. Там микробите са в особено голяма концентрация и не трябва да забравяме да ги почистваме ежедневно. Това става по същия начин като с останалите предмети у дома – използвайки микрофибър, напръскан с дезинфектант. Между копчетата на дистанционните можете да почистите с клечки за уши – универсален инструмент за почистване.

Парочистачка - убиецът на микроби

Парочистачката е една от най-добрите инвестиции за почистване на дома. Горещата пара е перфектен начин да убиете бацилите както и да почистите по-тежки замъсрявания. Уредите за почистване с пара могат да се използват върху всички термоустойчиви и водоустойчиви повърхности вкъщи и са много добър метод за освежаване на въздуха и елиминиране на микроби. Ако притежавате парочистачка - използвайте я без колебание!

Перете кърпите

Перете добре кърпите, с които почиствате – само на температура над 90 градуса. Подменяйте ги редовно – така избягвате риска вместо да дезинфекцирате, да разнесете микробите още повече и така да се получи обратен ефект. За различните повърхности използвайте различни микрофибъри или мопове. Не препоръчваме кърпата да се използва отново, преди да е изпрана на висока температура.

Спазвайте указанията на препаратите

Дезинфекция на дома трябва да се прави със стриктното спазване на указанията. Търкането не е достатъчно. Нужно е дезинфектанта да престои определено време върху повърхността, според предписанията на производителя. Това обикновено е между 10 минути и половин час. Контактното време е необходимо, за да може дезинфектанта реагира и убие всички микроби.

"ЧИЧИ" - Професионална дезинфекция на дома

Ако все пак не сте сигурни как да спазите инструкциите или просто искате работата да се свърши от специалист, не се колебайте и се обадете на нас – експертите по чистота от фирма „ЧИЧИ“. Ежедневния контрол върху здравето на нашите обучени служители и професионалните препарати и предпазни средства, които използват, Ви гарантират безупречна дезинфекция на дома!