В наши дни килимът обикновено се счита за даденост или за декоративна вещ, която внася уют в дома или офиса. Но това, което сме ви подготвили, изцяло ще преобърне представите ви и несъмнено ще погледнете вашия килим с други очи.

Ето кои са трите невероятни факта за килимите, които открихме специално за вас:

1. Най-старият оцелял килим в света

Най-старият запазен и до днес килим е тъканият Пазъръшки килим. Той е открит близо до царска гробница в планината Алтай, Сибир през 1949 г. Към момента е на повече от 2 500 години.  

Смята се, че килимът е бил сред най-ценните притежания на принца на Алтай, затова е бил част от богатството, подготвено за задгробния му живот. По-късно обаче гробницата е била осквернена и ограбена. Крадците са решили, че килимът не е скъп, затова са го захвърлили на открито. В следствие на много дъждове и минусови температури, дебел слой лед е обгърнал целия килим и го е запазил до откриването му.

Днес Пазъръшкият килим се пази в музея Ермитаж в Санкт Петърбург.

 

2. Историята на „червения килим“

За първи път ходенето по „червен килим“ се споменава в пиесата „Агамемнон“ от Есхил, която е написана през 458 г. пр. Хр.

В пиесата се разказва как при завръщането си от Троя, главният герой е посрещнат от отмъстителната си съпруга Клитемнестра. Тя постила пред него червена пътека и му казва: „Сега, възлюбени мой, слез от колесницата си и нека твоят крак, милорд, не докосва Земята“. Агамемнон обаче знае, че това е лукс и само боговете могат да стъпват по такъв килим, затова отговаря: „Аз съм смъртен, човек. Не мога да потъпча тези боядисани великолепия без страх.“

Всеизвестно е, че днес червеният килим се използва при големи и специални събития.

3. Летящото килимче… и цар Соломон

Както всички знаем, летящите килимчета са вълшебни предмети, които заемат място в множество легенди. Свързваме ги с приказките от „Хиляда и една нощ“ и „Аладин“, но в оригиналните им версии не присъстват летящи килими, колкото и да е очудващо това. Въпреки това, има много други истории, в които бихме могли да срещнем тези вълшебни пособия.

Една от най-старите легенди за летящ килим е свързана с цар Соломон. В историята се разказва за надарен алхимик от двора на Савската царица, който съумял да направи така, че една рогозка да се издигне във въздуха. След много години и упорити усилия, той усъвършенствал магията и накарал цял килим да полети. Савската царица била много впечатлена и подарила на цар Соломон вълшебния килим, изтъкан от зелена коприна с втъкани скъпоценни камъни.

Подаръкът пристигнал в Йерусалим, но царят бил изцяло погълнат от строежа на Соломоновия храм и не обърнал никакво внимание на килима. По-късно го сметнал за съвсем обикновен и го дал на свой подчинен.

Щом Савската царица научила за това, тя останала разочарована, загубила интерес към летящите килими и прогонила алхимика. Той вече не можел да създава вълшебни килимчета, тъй като не разполагал с нужните средства. След време, с краят на живота му, си отишла и тайната за вълшебните летящи килимчета.

 

Без значение на колко години е вашият килим, дали е червен или друг цвят, по каква технология е тъкан и дали лети от време на време, или стои кротко там, където сте го оставили, той се нуждае от периодично професионално почистване. Грижата за меките подови настилки би могла да ви се стори доста трудна задача, но не се тревожете! Оставете това на специалистите на „ЧИЧИ – Професионално почистване“ – те знаят всяка тънкост при прането на килими и мокети и ще почистят вашата любима вещ с един замах.