Както вече многократно споменахме, а и навсякъде около нас все за това се говори – пролетта дойде! След дългата, студена и разточителна зима сега е идеалният момент да се заемете с освежаването на дома или иначе казано – ремонт. Точно така - правилно прочетохте – РЕМОНТ! Но за да стигнете до заветния момент, в който ще се радвате на обновленията, трябва да минете през безпорядъка, който остава след всеки ремонт.

Новите проекти винаги са вълнуващи и често предизвикателни. Независимо дали сте се заели с подновяване на кухненските шкафове, смяна на подовата настилка или поставяне на модерна арт мазилка, всички тези операции включват в себе си много бъркотия, прах и мръсотия. За да се справите бързо и ефективно с последствията след ремонта, съставихме списък с основните задачи, на които да се посветите:

Ограничаване на щетите

За да ограничите щетите, вземете превантивни мерки като например добрия стар найлон. Независимо дали ще ремонтирате тавана, или ще освежавате стените, най-добрият начин да предпазите мебелите си от сериозни щети и мръсотия след ремонта е да ги покриете с предпазен найлон или покривало по ваш избор.

Чисти и извозва!

В случай че се доверите на услугите на професионалисти при обновлението на дома си, погрижете се в условията им да е включено и почистване на по-големите отпадъчни материали. Най-вероятно всяко почистване извън това ще ви коства допълнителни разходи, а резултатът обикновено не е впечатляващ.

Основни стъпки при почистване след ремонт:

 • Погрижете се за всички остатъци от строителни материали в случай че изпълнителят не го е направил.
 • Почистете добре всички повърхности -  стени, тавани и подови настилки. Фините прахови частици, отделени по време на ремонта, лесно полепват по всяка повърхност, макар понякога това да не личи. Препоръчваме това да стане със суха или влажна кърпа в зависимост от повърхността.
 • Избършете старателно всички врати, брави, корнизи, ключове и контакти.
 • Почистете добре меката мебел. Препоръчваме да използвате прахосмукачка, тъй като текстилните повърхности имат способността да поемат и задържат фини частици, невидими за невъоръженото човешко око.
 • Почистете и дезинфекцирайте банята. Съветваме ви да използвате специални препарати за това помещение, тъй като понякога остатъчните строителни материали са изключително трудни за отстраняване.
 • Почистете старателно всички кухненски шкафове и плотове от стружките и дървесния прах, останали след ремонта. Все пак това е мястото, на което ще държите всичките си прибори и ще приготвяте храната си. Използвайте силни, но максимално безвредни препарати!
 • Измийте добре всички прозорци. Една от задачите, която отнема най-много време и усилия при почистване след ремонт, е миенето на прозорците. Осланяйки се на „Закона на Мърфи“, точно когато го направите, навън ще завали, така че бъдете подготвени! Не забравяйте да отделите време и на первазите.
 • В случай че имате вентилационни решетки, отделете нужното време, за да ги почистите добре. В противен случай рискувате при последваща експлоатация финият строителен прах, останал след ремонта, да се озове по всички повърхности, които вече сте обработили.

В заключение

Ако все още се чудите дали да се заемете сами с почистването след ремонт, или да се доверите на професионална фирма, си задайте следните въпроси:

 1. Колко време ще отнеме?
 2. Имам ли това време и мога ли да отделя нужната енергия?
 3. Ще се справя ли качествено с тази задача?

Ако отговорът ви е по-скоро колеблив или отрицателен, ние от „ЧИЧИ – Професионално почистване“ ще се погрижим за всичко със замах. Нашите експерти работят със специализирана техника и влагат много енергия и внимание, благодарение на което всяко кътче от вашия дом ще засияе от чистота! Насладете се на свободното си време и се отърсете от тревогите за почистването след ремонта.