„Сливи за смет”

Ех, ако можеше всички домакинства да са като това на работливата мома от ендоименната творба на Ран Босилек – дотолкова чисти и безупречни, че чистофайницата потърсила смет от съседите, докато им помагала с почистването. Сметта заменила за сливи, а сливарят пожелал къщовницата на мига за своя снаха.

Историята е колкото нравоучителна, толкова и… нереалистично наивна. Дори може да достигне нива на депресивно въздействие в моменти, когато дойде време за основно почистване на дома.

Само че ние от „ЧИЧИ” не сме тук, за да обезкуражаваме, а напротив – да мотивираме с полезни съвети при основно почистване.

Амбиция без план си остава просто мечта

Задължителна и съвсем простичка първа крачка към ефективно основно почистване е да изготвиш план действие. Той ще даде ясен отговор на следните въпроси:

  • Кои са ключовите почистващи дейности и съответните помещения, в които те ще се осъществят?
  • Колко време ще отнеме всяко едно от тях и в каква последователност ще бъдат извършени?
  • Какви препарати, оборудване и техника ще са необходими?
  • Какъв е нужният бюджет за набавянето на последните три?

По този начин ще си спестиш повторно почистване на банята, след като е използвана за основно почистване на осветителните тела например, или ходене до магазина 100 пъти за купуване на забравени препарати, или пък непредвидени разходи в последния момент.

Основно почистване на дома с музика е по-хубаво

Зареди се с надъхващ и динамичен плей лист, който ще успее да те мотивира дори при почистване на упоритите петна от меката мебел или онези досадни чернилки по фугите.

„ЧИЧИ“ препоръчва включването на емблематичната “I want to break free” на Queen.

Това пък от къде се взе?

Дамите имат този скрит талант да пазаруват с часове дрехи, сувенири, домашна посуда… и в един слънчев ден да забравят за съществуването на онази сладка и оригинална чаша за вино, която бе напълно излишна при наличието на още 20 такива у дома; или за порцелановата чиния от Виена, която се оказа крайно непрактична; или за кожената къса пола, която за псоледно бе актуална през лятото на ’96.

Основното почистване е чудесно оправдание всички ненужни вещи и дрехи да изчезнат със скоростта на светлината, за да освободят място за нови спомени, енергия и най- вече – пространство.

Допълнителен бонус е, че няма да се налага да почистваш или подреждаш излишна покъщнина.

Баба знае най-добре

И не говорим само за най-добрата рецепта за баница или домашна лютеница. А за простичките хитринки за почистващи отвари с подръчни средства и материали:

  • Оцет – премахва варовикови наслоявания, както и загаряния по дъното на тенджери и тигани.
  • Глицерин във водата – няколко капки във водата за почистване на прозорци вършат чудеса и прахта вече не се наслоява толкова лесно.
  • Черен чай – безкомпромисен при почистването на дървени мебели. Студеният чай се оставя да попие, след което повърхността се забърсва с мека кърпа.
  • Амоняк – за по-бляскави плочки в санитарните помещени. Просто се добавя към водата за почистването им.
  • Кока-кола – ако газираната напитка е вредна за пиене, то тя е препоръчителна при отстраняване на ръжда и варовикови натрупвания в банята.

Но „ЧИЧИ“ знае по-по-най-добре

А защо просто не оставите основното почистване в ръцете на нашите обучени експерти по чистота? Така де – хубавата музика може да служи за фон на доста по-приятни занимания от протлетното почистване – танци, романтична вечеря и т.н.

Основно почистване на дома завчас – и чистотата остави на нас!